折线公园 – 麓湖生态城EOD绿色办公区1期湖岸改造 / GVL怡境国际设计集团

折线布局,对话建筑

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :

非常感谢 怡境国际设计集团 予gooood分享以下内容。 Appreciations towards GVL for providing the following description:

项目位于成都天府大道两侧,作为麓湖生态城1期湖岸线改造计划的一部分,该项目旨在通过一系列滨水开放空间的改造,增加人的可达性、参与感和舒适度,强化麓湖生态城的轻度假氛围。

Located along Tianfu Avenue, Chengdu, the project is part of the lakeshore renovation for Luxuelakes Eco City Phase I. The design aims to promote the park’s accessibility, encourage participation and improve the comfort level of the eco city with a series of renovated waterfront spaces. 

▼麓湖生态城鸟瞰图,bird’s-eye view of the Luxuelakes Eco City

▼自由立面,free continuous facade

折桥是原有的水上结构,设计难点在于如何在荷载的约束下塑造出水上构筑物的灵动特质,设计团队选择用覆膜白玻璃和冲孔板结合的轻质表皮结构替代绝大部分的桥面扶手栏杆,维护栏杆演变的钢龙骨体系为塑形提供了一定的结构灵活度,与环境明暗调有高度反差的表皮又进一步强化了结构的轻盈质感。

The folded bridge over the lake is kept. To make it look more elegant and dynamic, the team replaces most handrails with the light structure made of coated white glass and punched plates. The steel joist enhances the flexibility of the structure and the special-colored skin material further highlights its lightness. 

▼表皮材质强化轻盈质感,skin material enhances the lightness and texture

▼在荷载约束下塑造水上构筑物的灵动特质,dynamic architecture over water within limited load

郎酒总部建筑设计风格非常现代,其临湖一侧是连续的自由立面,场地竖向的最大落差超过10米,进深最窄的位置不过20米,相对较窄的陆域腹地尺度、挺拔的建筑体量与开阔的湖面尺度形成鲜明的对比,将对行人产生较为强烈的空间压迫感。设计团队希望能通过景观设计缓和转化这种感受,平衡二者间的冲突感。通过提炼西南山地聚落丰富的步行体验元素,设计团队选择积极对话建筑,呈现一系列转折形态的路径和界面,也因此确定了“折线公园”的名称。

The modern Langjiu headquarter overlooks the lake with free continuous facade. The site provides an elevation difference of more than 10 m. The narrowest part is only 20m wide, thus contrasting with the towering building and open lake, making people feel a little bit constricted. The design team hopes to ease the constriction and balance these two parts. Referring to the rich walking systems in the southwest mountains, the design dialogues with the architecture actively, presenting a series of zigzag routes and interfaces. That’s why the project is called Zigzag Park. 

▼局部抬高行走动线,partly-elevated walking lines

▼简洁折线形态呼应场地,elegant folded planar structure agrees with the site

▼一系列转折路面,a series of zigzag road

▼狭长坡道,long and narrow ramp

滨水建筑对一线湖景资源的诉求以及狭窄的陆域进深,导致很难利用植物层次来造景,因此设计团队决定延续建筑漂浮屋顶的设计理念,再置入一个与建筑屋顶相呼应的景观构筑物——折廊。折廊有两个维度的设计逻辑,其一是它必须具备一定的体量,才能在置入后起到协调建筑环境空间尺度的目的;其二是从近人尺度看它,又不应构成对湖岸建筑之间的视线障碍。这两个逻辑之间存在一定的矛盾性,因而设计团队最终选用钢构折廊的方式完成这个设计,在提供更加灵活的大跨度空间的同时,避免常规承重墙柱对滨水环境中视线的分隔和遮挡。

In consideration of the limitation of the site, the team decided to continue the design idea of the “floating roof” and create a zigzag gallery to echo the roof. The gallery must be designed with a proper volume to harmonize the surrounding and avoid blocking the view at the same time. To realize the idea, the team finally chooses steel structure which will not only provide more flexible long-span space but also avoid sight blocking. 

▼表皮耐候钢板呼应建筑屋顶色调,water-proof steel skin echoes the building roof

▼天花镜面钢戏剧化呈现周遭环境,mirror steel ceiling reflects the surroundings dramatically

▼钢结构的应用提供更加灵活的大跨度空间,application of steel structure creates flexible long-span space

▼滨水观景台,waterfront viewing platform

▼总平面,site plan

项目名称:麓湖生态城EOD绿色办公区1期湖岸改造,成都
委托单位:成都万华新城房地产开发有限公司
项目类型:城市开放空间
项目面积:15000m2
设计时间:2016年
景观设计:GVL怡境国际设计集团
景观主创设计师:武毅
景观设计团队:景晟、李姝帆、孙忠涛、李莎
建筑设计:JWDA骏地设计
摄影:存在建筑-建筑摄影
PROJECT: Lakeshore Renovation for Luxelakes Eco City EOD Phase I, Chengdu
DEVELOPER: Chengdu Wide Horizon Real Estate Development Co.,Ltd.
CATEGORY: urban open space
SITE AREA: 15,000 m2
YEAR: 2016
LANDSCAPE DESIGN: GVL
CHIEF DESIGNER OF LANDSCAPE: Wu Yi
DESIGN TEAM OF LANDSCAPE: Jing Sheng, Li Shufan, Sun Zhongtao, Li Sha
ARCHITECTURAL DESIGN: Shanghai JWDA Architecture Design Consulting Co., Ltd.
PHOTOGRAPHY: ARCH-EXIST PHOTOGRAPHER

More: GVL



发表评论

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×