南京华泽传媒总部办公改造 / G.M.D

老建筑,新生命,宾至如归般的办公室

项目标签

设计公司 :
位置 :
类型 :
材料 :
文章分类 :

非常感谢G.M.D国际设计予gooood分享以下内容。
Appreciation towards G.M.D for providing the following description:

项目背景
Project background

华泽传媒办公总部位于南京T80创意产业园,前身是民国时期中央政治学院,规划设计、建筑设计均由华盖建筑师事务所设计。民国时期西方文化对中国本土文化影响至深,南京作为民国政府首府更是文化交流甚密之地。T80创意产业园区就是典型的代表,传统木桁架坡屋顶与砖混结构结合,形成大跨度的教学使用的弹性空间。同时也是特殊历史时期,有志向的建筑师们对于建筑设计上的大胆尝试。

Hua Ze media headquarters is located in Nanjing T80 creative industry park. It is the predecessor of the central political institute of the Republic of China.In the period of the Republic of China, the western culture influenced the local culture of China deeply. As the capital of the government of the Republic of China, Nanjing has a lot of cultural exchanges. T80 creative industry park is a typical representative. The traditional wood truss is combined with sloping roof and brick concrete structure, forming a large span of teaching using elastic space. It is also a bold attempt of architectural designers in special historical periods.

▼总部入口,entrance

▼入口大厅,entrance hall

 

场地回应
Site response

我们改造的建筑是7号楼,与前一栋建筑形成一个院落,与后期加建的一栋小建筑形成庭院,其中部分庭院被用作停车场,出现了车与人之间的混杂状况。建筑师利用清水混凝土矮墙,对场地进行重新梳理与整合,把车行与人行动线进行分离。在庭院内部隔离出一个公共性的聚集活动场所。虚与实的清水墙与叠水景观穿插在其中,形成趣味性的空间区隔。

The building we are remodeling is building 7. Form a courtyard with the previous building and form a courtyard with a small building added later. Some of the courtyards were used as parking lots, and there was a mix of cars and people. Architects use concrete parapet, recarding and integration of the site. Separate the garage from the pedestrian line. A public gathering place is isolated from the courtyard.Water wall and water landscape interspersed with interesting space formed in the septum.

▼用清水混凝土矮墙对场地进行重新梳理与整合,use concrete parapet, recarding and integration of the site

 

空间尝试
Space trial

改造项目就是重新建立秩序的过程。在老空间置入微型建筑来重组空间,保持原有空间的质量,从整个建筑的外立面上置入三个空间口,主入口,咖啡厅入口,董事长办公室取景窗,重新组织建筑的空间秩序。为了强调主入口的等级,运用相对厚重的清水混凝土墙来强化。一层大堂挑空区域的材料,是像玉的润度的树脂装饰板,作为室内的主要墙面,组织主要交通空间,是连接一层各个功能空间的纽带。

Reconstruction is the process of establishing order. In the old space, the mini building is added to reconstruct the space and maintain the quality of the original space. From the facade of the building are three spaces, the main entrance, the entrance of the café and the viewfinder in the chairman’s office. In order to emphasize the grade of the main entrance, use relatively clean concrete wall.The material in the hollow area of the lobby is the resin decorative board like jade. As the main wall of the room, the main traffic space is organized, and it is a link to connect each function space.

▼用混凝土墙厚重程度来区分入口等级, use relatively clean concrete wall to emphasize the grade of the main entrance

▼以混凝土墙面为大厅的主要装饰,concrete wall as the main elements

▼挑空的大厅让建筑更突显层次感,the hollow area of the lobby increase the feeling of layers

▼二层空间环绕中央挑空区域而设,the functional rooms are arranged around the hallow space

▼会议室,meeting room

▼办公室内景,office

 

建筑对话
Architectural Dialogue

望板上的屋漏痕在诉说着一件件精彩的故事,经历了时间洗礼的望板,仿如一面宋画的绢布背景,若在望板上稍加点缀,寥寥数笔生灵与之交流,便可以形成一幅宋画意向,同时也与项目甲方诉求吻合,整个空间要有家的感觉。燕归巢是对家最贴切的诠释。我们的设计策略是对老建筑的精神延续与衍生,保持原有建筑空间的质量,而不是生猛的冲突。木桁架经过时间的洗礼,斑驳中有时间的印迹,与树脂板建筑材料之间的微妙碰撞,造就了时光交错的印象。我们寻找原来的建筑结构的逻辑,增加剪力墙与柱梁来对原有墙面与屋顶进行加固。同样利用了清水混凝土做结构并摒弃装饰面,让建筑语言之间交流更为流畅。建筑与自然之间的有趣的边界称之为灰空间,建筑的主入口正是这样的模糊边界空间。水杉树庭院与室外庭院,主入口之间形成这种叙事关系。

▼木桁架屋顶与混凝土建筑的微妙碰撞,the wood structure combined with the concrete walls

The vestige of roof sheathing means a wonderful story. Sheathing experienced the baptism of time like a painting of the Song Dynasty silk cloth background. Once decorated, a painting can be formed. At the same time, and the project industry chief complaints coincide, the whole space to have a home feeling. Swallow homing is the most appropriate interpretation of the family. Our design strategy is a continuation of the spirit of the old building. Maintain the quality of the original building space, rather than the big conflict. The delicate collision between wood trusses and resin board building materials creates an impression of time interleaved.We seek the logic of the original building structure, adding shear walls and column beams to reinforce the existing walls and roofs. Similarly, the use of clean concrete as a structure and the removal of decorative surfaces, so that the exchange of architectural language is more fluent.The interesting boundary between architecture and nature is called grey space. The main entrance of the building is such a fuzzy boundary space. This narrative takes place between the water fir garden, the patio and the main entrance.

▼漏痕屋顶与现代化装饰打造“燕归巢”的意境,the vestige of roof sheathing means a wonderful story

▼混凝土建筑与周围环境的自然衔接,the concrete walls connects to the environment naturally

 

模式创新
Model innovation

我们在华泽传媒的总部增加了图书馆、咖啡厅、健身房、创客中心和休憩空间等一些新的尝试。

We have added new experiences to the building, such as libraries, cafes, gyms, recreation centers and leisure spaces.

▼书吧与咖啡厅内部,the bookshop and cafe

   

▼一层平面图,First floor plan

▼二层平面图,Second floor plan

项目名称:南京华泽传媒总部
设计单位:G.M.D国际设计
主案设计:朱文林
设计团队:刘小清 王树全 郭继雨 周付标 亓元 蓝福兵
完成时间:2017年8月
项目面积:1400平方米
项目类型:办公空间改造
施 工:苏州金螳螂
结构改造:胡亮亮
摄 影:史云峰

Name of project: Nanjing Hua Ze media headquarters
Design firm: G.M.D
Main case design: Zhu Wenlin
Design team: Liu Xiaoqing, Wang Shuquan, Guo Jiyu, Zhou Fubiao, Qi yuan, Lan Fubing
Completion time: August 2017
Project area: 1400 square meters
Project type: office space transformation
Construction:Suzhou Gold Mantis construction
Structural modification: Hu Liangliang
Photograph:Shi Yunfeng

More:G.M.D



发表评论

2 评论

  1. 燕子的装置真是棒极了

  2. Profile photo of 无心道人

    燕子吊顶亮了,非常有趣

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×