La Géode公寓,蒙特利尔 / ADHOC Architectes

“晶石洞”里的邻里社区

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

非常感谢 ADHOC architectes 将以下内容授权gooood发行。Appreciation towards ADHOC architectes for providing the following description:

设计师事务所ADHOC architects与Knightsbridge开发商合作的项目La Géode日前正式竣工。该项目位于Le Plateau Mont-Royal社区的de la Roche大街,是城市的最活跃地段。根据现场的情况,该项目决定在场地融入5栋当代居住建筑,为其注入全新的生活气息。该高密度住宅公寓将城市青年与居住家庭融合在一起,在维持现有城市景观的同时,柔化了城市空间。切身关注城市居民的生活质量,及城市绿化环境的营造。为迎合多方位挑战,设计师于场地中开辟多条街道和小巷,街巷交汇处形成的中央空间,加强了公共空间与私人空间的有机联系,形成有机的居住形式,为居住生活创造无限可能。

ADHOC architects team is proud to present the recently completed project “La Géode”, carried out in cooperation with the young promoters of Knightsbridge. The project is located on “de la Roche” Street, in the neighbourhood of Le Plateau Mont-Royal, a vibrant district with an exceptional urban vitality. In the light of its situation, the project aims to give a new breath to its plot with a contemporary residential building of five housing units. It should intend to reflect all the energy of this strategic sector where young professionals mix with families and couples. Thus, the project has to be a soft densification that fits into the current urban landscape without distorting it. One of the concerns is to keep families in the city by creating a quality living environment based on a green strategy. To meet these challenges, ADHOC architects have devised a new typology on the plot by constructing both the street and the alley. By doing so, a central space is created and instantly reveals a new potential. The free space given by this new inner courtyard creates a living and organic place which strengthens the bond between private and public spaces, reflecting an innovative way of thinking.

▼融入邻里环境的公寓建筑,architecture into the neighborhood

项目围绕中央庭院及外围建筑叙事性展开,灵感来源于晶洞,将建筑视作闪耀的水晶。建筑外部采取简单的构造设计,以隐藏其内部的珍实。建筑外围与内侧以对比的形式揭露了该项目的设计理念。而这一设计理念还具体表现在项目的各个层面中。建筑外部的朴素材料,令其展现出冷峻低调的外貌。立面错落突出的砖块仿佛晶石洞的粗糙外表,以及入口和开窗处的菱形纹理,昭示着晶石洞内部的别有洞天。而内部庭院则展现出水晶般的光彩耀眼。

A narrative spin has nourished the inspiration of the project while supporting the architectural concept that valued an open central heart and a peripheral organization. This concept is inspired by the geode; a hollowed mineral mass which interior is covered by crystals. The geode, under an austere and protective external appearance, conceals a true crystalline treasure. It reveals a natural form of staging that stimulates inspiration around the notion of contrast. This concept is exploited through the project at different levels. The exterior of the building is very sober, characterized by a modest materiality. The headers in the brick layer and the openwork masonry in front of the windows and loggias reflect the mineral roughness and protective aspect of the geode. The inner courtyard reflects its crystalline and blazing materiality.

▼设计理念,concept

▼朴素的外立面设计,the modest surface

▼如晶石洞般粗糙的外立面肌理, the headers in the brick layer and the openwork masonry in front of the windows and loggias reflect the mineral roughness

该革新性设计既迎合了街区特性,又加强了其与环境的融合程度。其在城市肌理中的紧凑布局,让居住区邻里环境更加融洽。这种将原有街道融入居住社区中,形成社区内部庭院的形式,打破了蒙特利尔传统的街区模式,打断了冗长的建筑结构,创造全新的街内小景。如此,位于建筑内侧的住宅空间也可沐浴在自然光下。此外,这种全新的社区形式消除了黑暗的城市小巷,打造出活力的半开放居住环境。夹层空间设计,令阳光向空间内部的渗透更加彻底,也让建筑与相邻建筑关系更加和谐。立面的私人阳台增近了居住者与街道的关系,也令居住生活更加亲密和舒适。建筑的外部入口处采用三角形瓷砖铺面,其白色微光的表面将地面层与天空色调相协调,打造出一种变化的,闪耀的建筑外观。

As an architectural innovation, the project supports the creation of a new place, enhancing its integration within the context. By preferring densification, the project acts as a linking point and the new typology created supports the urbanity of the neighbourhood. The ambition of creating an inner courtyard by using the space of the pre-existing alley induces a complete reversal of Montreal’s traditional typology characterized by dark dwellings of excessive length. Thanks to the central opening, the living spaces are bathed with natural light. This new spatial organization eliminates the notion of the passageway, generating fluidity and optimized housing spaces. The mezzanine on the facade allows the light to penetrate the courtyard while harmonizing the height of the building with its neighbour. The exterior spaces in the front take form of private loggias that preserve the intimacy of the residents while participating to the animation of the street. Finally, the exterior coating of this pleasant living space consists of shining triangular metallic tiles. Their white and shimmering colours arranged towards the lower floors blend with the sky and propose a changing, sparkling and crystalline materiality.

▼建筑入口的三角形瓷砖创造变化闪烁的视觉效果,the white and shimmering colours arranged towards the lower floors blend with the sky and propose a changing, sparkling and crystalline materiality

       

▼充分享受自然光的内部庭院,the inner courtyard enjoys a natural light

▼模仿晶石般的建筑内侧外观,the design concept valued an open central heart

此外,该项目的成功与否很大程度上取决于地下室。项目要求该建筑的地下层与相邻居住单位相联结,这要求设计师不得不重新思考地下室设计。窗口下方的地面开口变身为奇特的采光口,照亮了地下空间的同时,因为居住生活增添一处欣赏绿色的空间。地面层与地下室之间的透明玻璃地板最大化室内采光。庭院空间如同城市绿洲般美化了社区生活。

In addition, the viability of the project depends on our ability to invest in the basement. Coupled with the obligation to align the ground floor with neighbouring buildings, this constraint prompted us to rethink the basement from a qualitative point of view. The space dug under the window well becomes a singular space channelling natural light to the rooms of the basement. It also creates an external relaxation area with vegetation. Furthermore, glass floors were installed between the ground floor and the basement to ensure maximum light distribution. The courtyard then became an urban oasis for the inhabitants.

▼透明玻璃地板最大化地下室采光,the glass floor on the ground floor maximum light distribution

▼窗户下方的地面开口为地下室营造一处别样的私人庭院,the space dug under the window well becomes a singular space channelling natural light to the rooms of the basement

项目对生态环境以及能源利用的要求,促使设计师不得不采取革新性的设计手法。而这种创新性的设计方式,也令该公寓单位有机会成为加拿大LEED v4认证的混合型建筑。内部庭院让居住单位享受充分采光的同时,也令其感受自然的通风。节能环保材料及设备的使用是建筑设计的重要环节,此外,设计师还格外关注建筑的内外隔音效果。该建造方式打造了一种植物与矿物共存的生态模式。内部庭院,屋顶及下方空间,以及各个房屋间隙,均变成树木,灌木及攀爬植物的良好栖息地。布满绿植的庭院阳光散落,平静宛若天堂。该项目也是设计师对建筑设计以及城市规划的创新性探索。

A green strategy and high energy performance support the project’s ambitions for innovation. As a result, “La Géode” is expected to become the first multi-unit building to achieve LEED v4 certification in Canada. The inner courtyard allows abundant openings, guaranteeing maximum natural illumination as well as a cross ventilation of the dwellings. The use of energy-efficient materials and equipment is an essential part of the strategy put in place. In addition, the acoustic performance of the building exceeds good practice. The abundant presence of vegetation is also part of the green strategy put in place. This construction evokes a mineral/vegetal coexistence that can be found in nature. The inner courtyard, the spaces under the copings, the roof and all interstices become suitable surfaces for shrub, climbing species and tree planting. Thus, the vegetation conquers the floor and the walls of the inner courtyard, making it a peaceful haven. Finally, this project is an architectural and urban exploration that leaves nothing to chance, ensuring that all its components reflect not only current practices, but innovative thinking.

▼立面开窗营造明亮的内部空间,the openings on the facade letting in the natural light

▼简单的厨房色调,the simple palette of the kitchen

▼屋顶露台创造观景体验,the roof terrance creates a wide view

▼剖面图,section

▼平面图,plan

Project name: La Géode
Architecture Firm: ADHOC architectes
Lead Architects: Jean-François St-Onge, François Martineau
Project location: 4341 rue de la Roche, Montréal, QC H2J3H8
Completion Year: 2017
Gross Built Area (square metres or square foot): 7200 square feet
Photo credits: Adrien Williams
Other participants
Manon Paquet/ architectural designer
Knightsbridge/ promoter + builder
Turquoise design/landscape architect
L2C experts/structural engineer
Desjardins experts conseil/ mechanical engineer
Products
1. Tuile 3R/ architectural metal siding
2. Shalwin/Architectural windows
3. Endicott/Brick Sienna Smooth, Modulaire

More: ADHOC architectes



发表评论

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×