德国神经退行性疾病研究中心(DZNE),波恩 / wulf architekten

森林中的绿色医学中心

项目标签

设计公司 :
位置 :
类型 :
材料 :
文章分类 :

来自 wulf architekten 对gooood的分享。更多关于他们:wulf architekten on gooood
Appreciation towards wulf architekten for providing the following description:

新的DZNE中心位于波恩大学的Venusberg校区,研究范围为各种脑部疾病的不同性及相似性。使用建筑面积约16000平米,DZNE为一个由500名雇员及访问学者组成的国际团队提供最佳科研场所。

The new building for the DZNE, where the similarities and differences of various brain diseases are studied, is located on the southern edge of University Hospital’s Venusberg Campus in Bonn. With a usable floor area of approximately 16,000 m2, the DZNE provides optimal scientific conditions for an international team of more than 500 employees and visiting researchers.

▼建筑正立面,front view

建筑由三个流线型的建筑单体组成,形成了一个和谐的整体,与开阔的户外空间相连。三段式划分与内部功能相对应:主楼包含了礼堂、自助餐厅、图书馆和临床研究部门;中央研究大楼内有全部实验室及办公室;最后是临床前研究所。

The building volume is split into three distinctive, organically shaped individual buildings. These form a coherent ensemble with extensive intervening outdoor spaces. The three-part division corresponds exactly to the internal functions: the entrance building with all the general facilities – which include an auditorium, a cafeteria, a library, and the clinical research department; the central research building with all the laboratory facilities and offices; and the preclinical institute. The three buildings are joined by hinges that can be used as meeting points.

▼三个流线型的建筑单体与周围环境和谐的融为一体,three distinctive, organically shaped individual buildings forming a coherent ensemble with outdoor space

基地周边被松树林所环绕。尽管建筑本身的体量较大,但是成功的通过巧妙的形式及立面设计将建筑与森林相联系:尽管工作区距离立面有十七米之远,但是在内部处处可以感受到森林的存在。玻璃肋构成的立面仿佛森林的延伸,从内而外映射着不远处树木的倒影。不仅如此,玻璃肋的灵感还来自于不同季节的树叶的颜色。

The site’s defining element is a pine forest. Despite enclosing a considerable amount of space, the buildings are successfully integrated within the forest by virtue of their forms and the design of their facades. Even though the workplaces are up to 17 meters away from the facade, the building’s forest setting can be felt everywhere. This feeling is underscored by the striking facade of glass fins, which draws attention to the forest, reflects it inward as well as outward, and takes on the colors of its foliage as they change with the seasons.

▼建筑的形式及立面设计来自于对森林的回应,the forms and the facade design respond to the forest in the context

▼竖向玻璃肋呈现出如随季节变幻的树叶般缤纷的色彩,the glass fin takes on of the foliage as they change with the seasons

三层建筑以其流畅的轮廓,增强了空间的开放透明性,并强调了DZNE在医学院的特殊地位。北面主楼清晰的定义了入口区,而建筑群的南面及东面则向森林敞开。从主入口进入建筑,人们立刻感觉到森林的存在——一个三十米进深,四层高的入口大厅位于其间,创造了空间内外的强烈对话。

With their flowing contours, the three-story buildings reinforce the impression of openness and transparency and emphasize the special status of the DZNE as the culmination of the University Hospital campus. Whereas the ensemble opens out toward the forest to the south and east, the entrance building at the north establishes a clear presence and a distinctive point of arrival for the DZNE. Upon entering the building through the main entrance, you immediately perceive the forest – an impression that is particularly impressive because a thirty-meter-deep, four-story-high entrance hall lies in between. Inside and outside enter into a surprisingly strong dialogue.

▼森林的色彩延伸至室内,带来活泼的氛围,the color of the forest extends into the interior space, bringing dynamic atmosphere

▼实验室点缀着金黄树叶一般的颜色,the laboratory area with color palette inspired from the yellow leaves

▼享有森林景色的会议室,meeting room with view of the forest

▼餐厅,canteen

▼总平面图,siteplan

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼三层平面图,third floor plan

▼实验室平面大样图,laboratory detail plan

▼剖面图,section

More: wulf architekten 对gooood的分享。更多关于他们:wulf architekten on gooood



发表评论

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×